Utrecht, 24 augustus 2015

De banencampagne Alleen talent telt! wil werkgevers aanzetten om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Restaurant-hotel Abrona in Oudewater werkte graag aan dit doel bij en stelde zijn restaurant beschikbaar voor een korte campagnefilm. De film is vanaf september te zien, wanneer de tweede fase van de campagne van start gaat.

Hotel-restaurant Abrona is een restaurant waar mensen met een verstandelijke beperking werken in de keuken, huishouding en bediening. Een uitstekende omgeving dus om een authentieke film op te nemen. Daarin wordt werknemer Daphne gevolgd, die al elf jaar bij Abrona in Oudewater werkt, in haar dagelijkse werk in de bediening, samen met haar collega’s.

De film toont werkgevers dat mensen met een beperking net zo goed, of zelfs beter, in een bedrijf of instelling als werknemer kunnen functioneren. De film is vanaf medio september onder andere te zien op de campagnewebsite http://www.alleentalenttelt.nl.

Campagne

De campagne Alleen talent telt! heeft een duidelijke centrale boodschap: een arbeidsbeperking is meestal geen beperking. Veel werkgevers staan hier eenvoudigweg niet bij stil, en de campagne wil ten eerste meer bewustzijn kweken. Ook worden met films, foto’s en artikelen de ervaringen van andere werkgevers getoond: ondanks de extra tijd die de begeleiding kost, zijn zij vaak zeer enthousiast. Er is verder een scala aan drempelverlagende ondersteuningsmogelijkheden van Werkgeversservicepunten, UWV, Werkbedrijven en de gemeenten. Ook daaraan besteedt de campagne aandacht.

Medio september gaat de tweede campagnefase van start, met inzet van abriposters, billboards, advertenties, sociale media, bijeenkomsten en informatiemateriaal. In de laatste week van september zullen in een speciale campagneweek instanties en bedrijven in de vijftien gemeenten van Utrecht-Midden worden bezocht.

Utrechtse Werktafel en de Participatiewet

Initiatiefnemer voor de campagne is de Utrechtse Werktafel, waarin gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties in de arbeidsmarktregio Utrecht-Midden hun krachten hebben gebundeld. De vijftien gemeenten zijn De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Lopik, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Aanleiding voor het initiatief is de Banenafspraak, om voor 2026 landelijk 125.000 banen te creëren voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Taak van de Utrechtse Werktafel is het creëren van 1.145 (extra) banen in twee jaar tijd. Als de afgesproken extra banen er niet komen, dan worden ondernemers wettelijk verplicht een bepaald aantal banen te creëren.

Advertenties